Det lilla stegets kraft

14.09.2022

Har du någonsin satt upp ett storslaget mål om något du vill förändra eller uppnå bara för att upptäcka att målet känns så stort att det är svårt att veta var du ska börja? Följden blir att du skjuter upp det ända tills det antingen faller bort från "att göra"-listan helt eller att du når en punkt där du helt enkelt måste ta tag i det. Eller att du entusiastiskt kastar dig över det med hull och hår bara för att känna orken och inspirationen sina efter ett tag? Jag vet att jag har gjort det - mer än en gång. 

För många människor hamnar nyårslöften i den här kategorin. Efter lite god mat i ännu godare vänners lag och med några glas bubbel i kroppen känner du dig otroligt motiverad och berättar inspirerat om hur det, med start på nyårsdagen, minsann ska startas nya vanor och en ny, hälsosammare livsstil. Eftersom du vill se snabba resultat behöver du komma igång med en riktigt kickstart. Du ska börja träna minst tre gånger i veckan, skrota alla onyttigheter och se till att yoga och meditera för att hitta balansen i livet.

Och du börjar entusiastiskt - under de första veckorna tar du verkligen tag i en mängd av de där sakerna som du lovat dig själv. Du börjar mealpreppa och köper hem en mängd nyttiga ingredienser till alla de hälsosamma måltider du ska laga, du köper träningskort och nya träningskläder - du ska ju bli en träningsperson. Självklart behöver du bra utrustning! I vardagsrummet ligger också yogamattan utrullad eftersom du lika gärna kan ha den framme - du ska ju ändå meditera varje morgon innan frukost och köra ett yogapass varje kväll.

Allt det nya kräver kraft, energi och motivation och några veckor senare så känner du hur luften går ur dig. När "nyhetens rus" har lagt sig börjar du vackla i din entusiasm och i takt med att energin sinar gör motivationen detsamma. Snart flyttas juicepressen ut i garaget samtidigt som träningskläderna förflyttas längre in i garderoben där de får trängas med den ihoprullade yogamattan. Du börjar fylla den inplanerade träningstiden med andra saker och en fotbollscup för barnen gör att du inte hinner med att preppa nästa veckas mat. Sakta men säkert rubbas det nya och innan du vet ordet av är du tillbaka i dina gamla vanor.

Så hur kan du göra då om du vill skapa vanor som håller och verkligen nå dina mål?

Svaret är små steg. Det finns ett uttryck som lyder:

"Man kan äta en hel elefant om man skär den i tillräckligt små tuggor."

Ett klokt uttryck eftersom det är precis det som behövs. Att vi bryter ner våra mål i så små steg att vart och ett av dem känns nästan löjligt enkla. I stället för att försöka ta några få stora steg för att få till den förändring du önskar så behöver du i stället ta många, många små steg.

Får några år sedan lyssnade jag på ett avsnitt av Rikedomspodden och där pratade Niklas Delmar om det lilla stegets kraft. Han pratade om att när vi går ut för hårt är risken överhängande att vi inte orkar hålla i det. Istället behöver vi börja smått.

Om ditt mål är att springa en mil och du börjar med att springa 5 km så finns risken att du med blodsmak i munnen, skavsår på fötterna och en dundrande träningsvärk de kommande dagarna lovar dig själv att aldrig utsätta dig för något liknande igen och istället återgår till ditt bekväma liv i soffan. Börja istället med att gå ett varv runt huset.

Om ditt mål är att göra 100 armhävningar men det känns så ouppnåeligt att du inte ens börjar träna utan skjuter upp det kanske du behöver tänka annorlunda. Börja med att göra en armhävning om dagen. Låter det löjligt lite? Bra! Efter ett år kommer du ändå att ha gjort 365 armhävningar som du kanske inte hade gjort annars.

Vill du äta hälsosamt? Börja med att äta en frukt om dagen.

Vill du få mer återhämtning? Börja med att göra en andningsövning i tre minuter innan du går ur sängen på morgonen.

Vill du få en bättre ekonomi? Börja med att spara 10 kr/månad.

Vill du rensa i röran? Börja med att sortera en låda.

Ja, du förstår.

Sänk tröskeln genom att ge dig själv löjligt små uppgifter att göra. Om du gör något litet varje dag kommer det i det långa loppet ändå att ta dig till en helt annan plats än där du är idag. För att citera Aristoteles klassiska citat:

"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."

Den senaste tiden har jag rört mig alldeles för lite. En lat sommar och en rivstart på jobbhösten har gjort att det har prioriterats ner så idag kommer jag att gå ett varv runt huset. 

Vad är det minsta du kan göra? Vad är det lilla steg som du vill ta redan idag?