Vad coachar du i?

28.09.2022

Det här är den vanligaste frågan jag får. Jag har märkt att människor utgår från att en coach är en person som är expert på ett område och som arbetar med att överföra sina kunskaper till sina kunder. 

Min bild av coaching är dock en helt annan. Som coach är jag inte expert på det du vill utveckla - den expertisen ligger hos dig. Det jag kan är utvecklingsprocessen och det är den jag arbetar med att leda dig igenom

För visst är det så att oavsett vad vi vill förändra så finns det många gemensamma nämnare?

I alla förändringsresor är det viktigt att ta reda på:

Nuläge
Vart befinner du dig idag? Vad fungerar bra och vad behöver utvecklas?

Mål
Hur vill du att det ska vara i stället? Vart vill du nå?

Möjliga vägar
Vad behöver du göra för att komma dit? Vem behöver du vara? Vad behöver du tro/tänka?

Hinder
Vad hindrar dig idag? Vilka hinder kan dyka upp längs vägen?
Vad kan du göra för att förebygga och hantera dem?

Resurser
Vad behöver du för att komma dit du vill?
Vem kan du ta hjälp av?

Dessutom behöver du tro på dig själv och ha tillräcklig drivkraft och motivation för att göra resan eftersom en förändring kräver mer kraft, mod och tålamod än att inte förändra.

Oavsett om du vill utveckla en verksamhet du leder, starta ett företag, åka på en jorden runt-resa, bli yogainstruktör, ta nästa steg i karriären eller något helt annat så finns dessa gemensamma nämnare.

Och svaren på dessa frågor har du betydligt bättre koll på än jag men kanske tar du dig inte tiden att verkligen fundera på dem? Kanske fastnar du i en tankeloop och ställer inte de frågor som skulle bryta loopen och ta dig vidare i processen? Kanske känns det som att du inte ens har svaren?

Under mina år som coach har jag mött många klienter som kommit till mig med tron om att de behöver rådgivning men som lämnat med att förvånat och fascinerat konstatera att de hade alla svar de behövde. Det enda de behövde var en hjälpande hand för att plocka fram dem och strukturera upp tankarna.

Så när jag får frågan "Vad coachar du i?" så är mitt enkla svar: UTVECKLING.

Vad vill du utveckla?