Vad behöver du nu?

05.10.2022

För några år sedan kom en av mina klienter till mig för ett coachsamtal. Vi hade träffats tidigare och vid det senaste samtalet vi hade satte hon upp en tydlig plan för vad hon ville ha gjort tills vi sågs igen.

När vi nu träffades frågade jag hur det hade gått med hennes plan. Hennes svar var fyllt av frustration och besvikelse när hon nästan spottade ur sig:
"Jag har inte gjort någonting och jag är så arg på mig själv för att jag inte kan ta tag i det här. När jag var här senast var jag så otroligt motiverad och peppad och ändå har jag inte gjort någonting av det jag lovade mig själv."

Har du varit med om att någon (eller kanske du själv) har satt upp en plan eller tagit på sig en uppgift och sedan har det där hen lovade att göra ändå inte blivit gjort?

När du får höra det kanske du vill ställa frågan "Varför har du inte gjort det?". Tyvärr är det en fråga som kan upplevas anklagande och göra att personen du pratar med går i försvar. Även om hen inte gör det kommer svaret du får att innehålla alla anledningar till att det inte blev gjort, dvs. alla hinder som personen har stött på. Ibland kan det vara viktigt att fånga upp dessa hinder men många gånger tror jag att vi kan få mer hjälpsamma svar genom att ställa andra frågor.

Jag valde därför att istället fråga min klient:
"Vad har du valt att göra i stället?"

Med min fråga ville jag påminna henne om att hon alltid har ett val och när hon väljer bort något så betyder det att hon väljer något annat i stället.

Hennes svar blev:
"Min mamma har blivit svårt sjuk så jag har tillbringat varje ledig stund med henne".

Och jag frågade:
"Känner du att det var rätt val?"

Hon svarade med eftertryck: "Självklart." och i samma stund hon sa det kunde jag se hur hennes axlar sjönk och hur den ilskna rynkan i pannan slätades ut. Där och då kunde hon släppa det dåliga samvetet hon haft för att hon inte fullföljt sin plan eftersom hon insåg att hon hade gjort något som var ännu viktigare för henne. 

Jag frågade också:
"Vad behöver du nu för att det ska bli gjort?"

Till skillnad från "varför"-frågan leder den här frågan (eller "Vad hade du behövt för att det skulle bli gjort?") till att personen i stället berättar om vad som kommer att hjälpa hen att lyckas. Det kanske handlar om att planera in det i kalendern, be om tydligare instruktioner eller ta hjälp. Allt detta är förslag på lösningar som hen kan ha nytta av framåt.

Sista frågan blev därför:
"Ok, och nu när du vet det - hur vill du använda det framåt?"

Genom att byta ut en fråga mot en annan kan vi hjälpa människor att öka sin medvetenhet och att gå från hinderprat till lösningsprat.

Vad behöver du just nu för att ta nästa steg?