Voffor då då?

12.10.2022

Jag träffar många, både organisationer och individer, som arbetar med mål för att utveckla olika områden i sin verksamhet eller sitt liv. Jag gillar mål och är övertygad om att du, genom att formulera ett tydligt mål, enklare och snabbare kan ta dig dit du önskar. Hur du kan göra för att formulera ett mål som verkligen hjälper dig tänkte jag komma tillbaka till. Det jag i stället vill ta upp idag är en sak som jag upplever att många missar - nämligen att prata om VARFÖR. Jag tror nämligen att vi alla skulle vinna på att bli lite mer som rumpnissar.

Att sätta upp ett mål ger dig riktning medan svaret på frågan Varför? ger dig motivation och drivkraft. Det är till och med så att i ordet motivation ingår ordet MOTIV - det vill säga svaret på frågan varför? Varför vill du nå det här målet? Vad kommer det att ge dig? Vad kommer det att ge andra?

Likt en båt behöver du både riktning och drivkraft för att komma dit du vill. Ditt mål fungerar som en GPS eller ett roder som ställer in riktningen för vart du vill komma men utan vind i seglen eller en motor som driver båten framåt kommer du sannolikt inte dit du vill i alla fall.

Vid ett tillfälle blev det extra tydligt för mig hur viktigt det är att inte bara berätta VAD vi vill att andra (eller vi själva) ska göra, utan också VARFÖR.

För många år sedan (innan vi ens börjat reflektera över flygskam) flög jag inrikes och landade en morgon på Bromma flygplats. När vi landade fick vi inte, som vid många andra flygningar, gå genom den "gatesluss" som skjuts fram till flygplanets dörr när man landat. I stället fick vi gå nedför en trappa, ned på marken och sedan ta oss till fots in till terminalbyggnaden. Det här var en tidig morgonflygning och tillsammans med mig på planet fanns många kostymklädda kvinnor och män som såg ut att vara på väg till viktiga möten. Jag hade fått en plats ganska långt bak i planet och skulle därför gå ut genom den bakre dörren. När jag klev ut på trappavsatsen möttes jag av ett regnigt höstrusk och väl nere på marken möttes jag också av en skylt. På den stod:

Gå inte under vingen.

Att inte gå under vingen skulle betyda en omväg på flera meter för att ta sig till terminalbyggnaden och den morgonen såg jag många stressade människor som struntade i uppmaningen och ändå skyndsamt tog den snabbaste vägen mot den varma och torra terminalen - nämligen den under vingen. Kanske hade de gjort ett överslag i sitt huvud och kommit fram till att sannolikheten för att vingen skulle ramla ner i huvudet på dem var ganska liten och ansåg det vara värt att ta chansen.

Jag tänkte inte så mycket på det här just då men blev påmind om det när jag en tid senare reste inrikes igen, denna gång med ett annat flygbolag. Även denna gång skulle vi ta oss nedför en trappa, ut på marken och in till terminalbyggnaden utan tak över huvudet. Även denna gång möttes vi av en regnfylld himmel och även denna gång möttes vi av en skylt - men en lite annorlunda sådan. På den här skylten stod:

Gå runt vingen. Det droppar smutsigt vatten som kan förstöra dina kläder.

Genialiskt! Det här flygbolaget hade dels berättat vad de ville att vi SKULLE göra i stället för att berätta vad vi INTE skulle göra (ja, vi ska ta ett inlägg om vår förkärlek till "tvärtom-språk" någon gång framöver också), dels förklarade de VARFÖR vi skulle göra det.

Hur många tror du gick under den vingen? Helt rätt - ingen! När passagerarna förstod vad som kunde hända var det en självklarhet för dem att ta den lilla omvägen runt vingen för att komma fram rena till dagens möten.

Kom ihåg att mål är bra och för att få dem att ge en extra dragningskraft behöver vi också förstå varför. Detta är inte minst viktigt i organisationer där våra mål ofta är något som styrs av organisationens övergripande mål.

När behöver du bli tydligare med VARFÖR - för dig själv eller för andra?